26 January 2017

Kambing Golek Tiram

Assalammu'alaikum...

Penggemar kambing golek sekarang dah tak payah mencari mahupun berpeluh untuk berebut dekat majlis-majlis orang. =D

Abg mie merupakan pengasas Kambing Golek Tiram. Kisah bermula, pada 07 Disember 2013 hari bersejarah Ai dan Suami. Kami buat tempahan Kambing Golek Tiram direct from Abg Mie. 

Nak jadikan cerita... kami terlupa yang Abg Mie akan sediakan kambing golek untuk majlis kami. Alhamdu Lillah selepas persandingan kami, baru nampak abg mie tengah potong-potong kambing. "haah la...ade order kambing...Lupa..." sibuk sangat kan waktu tu. =) 

Pada tahun tersebut Abg Mie letak harga yang berpatutan tanpa kami perlu tawar menawar. Bermula dari situ, Suami Ai dan Abg Mie berhubung terutama bila tiba Ramadhan.  

Panjang sangat pengenalan. Tak pe...kena beritahu pembaca kenapa dan bagaimana kami kenal Pengasas. 

Kambing Golek Tiram menggunakan arang terbaik. golek-golek kan... Dari segi rasa semestinya ada beza dengan bakar atas pan atau oven. 




Korang boleh follow Facebook atau yang berminat untuk membeli boleh direct contact below number:- 


 
Selamat mencuba ! Ouh...jangan lupa masa call untuk mention nama Yazid Aida.

Cakra Restaurant

Sedap betul. 

=) makanan india memang pilihan setahun sekali untuk dicuba oleh kami. Sebelum ini kami dah cuba Agnees, Tampoi Indah dan 7 Spices, Danga Bay.

Tapi kali ini memang ada kelainan.  

Bertempat di Jalan Yusof Taha, Kampung Mahmoddiah, 80100 Johor Bahru, Johor, Malaysia atau boleh je korang google Cakra Restaurant Johor Bahru. 

Ni first time kami, definitely we will visit again. 

Bangunan Cakra Restaurant ni adalah sebuah rumah. so...ada bilik yang menempatkan kerusi dan meja makan. Masa kami datang bahagian luar masih belum ada meja dan kerusi. Jadinya kami masuk ke dalam bilik yang berhawa dingin. Class tau. =) 

Sedang mencari cari tempat untuk kami duduk. Chef turun dari tangga dan memberi salam. "Assalamu'alaikum" . This time i just shock. Dengan nada yang agak terkejut aida jawab walaikummussalam. Chef tu terus kata " you can sit anywhere, here, there or outside" sambil menunjukkan bilik yang ada meja panjang. 

kami berdua je pun, sesuai la meja untuk berdua. 

nak cuba banyak makanan. tapi... kena beringat jugak sebab takut tak habis. waiter sangat membantu dalam menjelaskan kategori makanan. Aida minta Lamb Kabab, nak rasa indian style kebab dan suami minta chicken chilli tikka. kami Gu kan dengan Cakra nan. Waiter suggest lauk berkuah. Pada Aida dengan kabab dan nan dah cukup. but the waiter insist us to get something gravy. Jadinya kami pilih Sotong masak apa tak tau la. Sedap... seriously sedap. 

Masa penyediaan memang mengambil masa, tengok pun puas hati. Nak santai-santai, dating husband and wife atau berbual panjang, korang boleh cuba try Cakra Restaurant.   





Lamb kebab Ai, tak terlalu banyak rempah, dicampur dengan kelapa, bawang dan ada dedaun. tak tahu daun apa. kemudian dibakar. 

Chicken chilli tikka Super spicy. not suitable for Children . bagi Ai orang johor memang sedap!!! pedas dan rasa-rasa manis. 

Cakra nan lembut. 

Ok sampai sini sahaja untuk hari ini...