Posts

Agen Rumah

Ok. Post ni bukan kak Ai yang Agent nya...
tapi menjurus kepada penceritaan pengalaman kak Ai. 
Setelah kecewa dengan pemaju yang membangunan rumah baru, eceh..merajuk la konon nak beli rumah baru. So try la rumah subsale. 
Proses cari rumah ni, bermula dengan mencari di laman sesawang mudah.my. Jadi kebetulan ada rumah ni memang berdekatan dengan pejabat kami suami isteri. So, call la nombor yang tertera. Tahu dah, akan bercakap dengan agen. Rumah yang kak Ai nak tengok harga memang tak boleh nego dah. So, si agen ni bagitau la dengan komitmen dan gaji secara rawak ni. Kak Ai tak mampu. 
Minah ni pun cakap la "If there any house that suit you, i will contact you". Seminggu lepas tu kot, Si Minah pun call semula, rumah kali ni memang rumah yang lebih kedepan. Tak pe la, pegi la tengok untuk meneruskan hajat. Agen rumah ni kawan si Minah, kita letak sebagai Si Mo. 
Dah tengok semua, tapi tak berapa teliti sangat sebab rumah tu masih ada penyewa. Kami pun say yes. Kak Ai subm…

Rumah Mampu Milik

Image
Alhamdu Lillah... 
=) memang dah lama nak post cerita pasal RMMJ Kak Ai ni. tapi sibuk kan... so, taip sikit-sikit, sampai cukup apa yang nak dikongsikan baru publish. 
1) Kak Ai adalah batch pertama yang apply RMMJ guna kertas bagai. konsep Kak Ai, tak cuba tak tau. Masa isi borang tu berlari jugak la sebab dokumen semua dah cukup tapi... macam ada tambahan dokumen bila perlu minta surat sokongan dari wakil xxxx, tak pe la, sekali lagi cakap dalam hati "Ko tak cuba, ko tak tau" Dah la nak dapat surat tu menunggu jugak la seminggu.Ok tak pe... teruskan. 
2) Kak Ai submit borang 2013. Ambil nombor kat kaunter SUK, dan pegawai ambil dokumen... and What! sebab pegawai tu ambik surat tu dan renyuk-renyuk masuk tong. What?! *muka tercengang* kalau tau, tak payah buat surat tu. 
Ok let bygone be bygone. Kak Ai tak marah. cuma kalau korang disuruh minta surat bukan-bukan yang rasa macam pelik pergi la telefon-telefon SUK tanya. sebab kita ni bekerja dan ambil masa nak buat sesuatu…

Tony Romas Aeon Tebrau City

Image
Bulan makanan luarbiasa Aida...haha!



Kebetulan kan... nak makan black canyon... tetiba tarik lengan En Suami. Jalan sana nak? haaa... nampak tak idea tuh. haha!



Maka laluan kami depan Tony Romas. lobster la abg? hehe... muka ala-ala jakun... En Suami pun nak ke? ngeeee...tangan belek-belek menu. Appetizer tu yang buat macam nak nak nak je... Steak and wild mushroom flatbread. 
Alang-alang nak makan lobster, so masuk je la. tengok harga memang promosi. This dish are suitable for 3 or 4 person.  


Delivery Kambing Golek Tiram

Image
Assalammu'alaikum...
Penggemar kambing golek sekarang dah tak payah mencari mahupun berpeluh untuk berebut dekat majlis-majlis orang. =D
Abg mie merupakan pengasas Kambing Golek Tiram. Kisah bermula, pada 07 Disember 2013 hari bersejarah Aida dan Suami. Kami buat tempahan Kambing Golek Tiram direct from Abg Mie. 
Nak jadikan cerita... kami terlupa yang Abg Mie akan sediakan kambing golek untuk majlis kami. Alhamdu Lillah selepas persandingan kami, baru nampak abg mie tengah potong-potong kambing. "haah la...ade order kambing...Lupa..." sibuk sangat kan waktu tu. =) 
Pada tahun tersebut Abg Mie letak harga yang berpatutan tanpa kami perlu tawar menawar. Bermula dari situ, Suami Aida dan Abg Mie berhubung terutama bila tiba Ramadhan.  
Not official bermula tahun ini Kambing Golek Tiram dah ada penghantaran kepada penggemar Kambing Golek. 
Panjang sangat pengenalan. Tak pe...kena beritahu pembaca kenapa dan bagaimana kami kenal Pengasas. 
Kambing Golek Tiram menggunakan ar…

Cakra Restaurant

Image
Sedap betul. 
=) makanan india memang pilihan setahun sekali untuk dicuba oleh kami. Sebelum ini kami dah cuba Agnees, Tampoi Indah dan 7 Spices, Danga Bay.
Tapi kali ini memang ada kelainan.  
Bertempat di Jalan Yusof Taha, Kampung Mahmoddiah, 80100 Johor Bahru, Johor, Malaysia atau boleh je korang google Cakra Restaurant Johor Bahru. 
Ni first time kami, definitely we will visit again. 
Bangunan Cakra Restaurant ni adalah sebuah rumah. so...ada bilik yang menempatkan kerusi dan meja makan. Masa kami datang bahagian luar masih belum ada meja dan kerusi. Jadinya kami masuk ke dalam bilik yang berhawa dingin. Class tau. =) 
Sedang mencari cari tempat untuk kami duduk. Chef turun dari tangga dan memberi salam. "Assalamu'alaikum" . This time i just shock. Dengan nada yang agak terkejut aida jawab walaikummusalam. Chef tu terus kata " you can sit anywhere, here, there or outside" sambil menunjukkan bilik yang ada meja panjang. 
kami berdua je pun, sesuai la meja untuk ber…

Projek Maging, Johor Bahru

Image
Assalamu'alaikum......



lama dah tak update new post since busy.

Minggu ni kebetulan semua big-big boss balik awal. so... kongsi sikit steak Restaurant yang sedap di kawasan Johor Bahru.


Without sauce the steak delicious!

Ni lunch early celebration Birthday. Tak kisah la 5 November ke 6 november ke yang penting makan. 
dah lama nampak Projek Maging ni, tapi dulu tak berapa nak ambil tahu sebab tak beria. Senang cakap tak pandai makan steak. hahaha! Setelah mencuba TGI Fridays dan beberapa restaurant lain, paling mengecewakan steak di City Square. Apa Ntah namanya...lupa dah. tak register dalam kepala. =) tetiba memory kembali The very bad steak is El Migos, City Square. Sorry.
Akhirnya kami teruskan mencari dan mendalami Projek Maging, Bandar Baru Uda, berdekatan Jackel bersebelahan Kilang Biskut... haaa...gitu... kalau tak jumpa korang waze or google map jer. 
Steak cooking 7/10 kata En Suami berbanding yang lain memang below 5 kami bagi. =) 
Harga mampu milik bagi yang berkenaa…

Mengimbau kenangan 2013 "Bandung"

Image
Assalammualaikum, 
Tetiba kan? nak post ala-ala rindu sangat dengan percutian.  Tapi tu la kehidupan, merindui sesuatu yang buat kita rasa bahagia dan gembira.  3 Tahun dah berlalu, Alhamdu Lillah... sekurangnya Aida sampai jugak Bandung kan? 
ada sesetengah orang Traders, Kota Iskandar pun belum sampai. eh! penuh la Traders lepas ni. haha....
balik dari bandung until now i still remember the atmosphere at Tangkuban Perahu. Berwap... =D
Makanan di negara orang yang tiada di negeri kita. Sedap! 






Sebenarnya saja nak kongsi gambar. Dah lama rasanya tak snap sambil berjalan, snap sesuka hati. 
Da!