26 January 2017

Delivery Kambing Golek Tiram

Assalammu'alaikum...

Penggemar kambing golek sekarang dah tak payah mencari mahupun berpeluh untuk berebut dekat majlis-majlis orang. =D

Abg mie merupakan pengasas Kambing Golek Tiram. Kisah bermula, pada 07 Disember 2013 hari bersejarah Aida dan Suami. Kami buat tempahan Kambing Golek Tiram direct from Abg Mie. 

Nak jadikan cerita... kami terlupa yang Abg Mie akan sediakan kambing golek untuk majlis kami. Alhamdu Lillah selepas persandingan kami, baru nampak abg mie tengah potong-potong kambing. "haah la...ade order kambing...Lupa..." sibuk sangat kan waktu tu. =) 

Pada tahun tersebut Abg Mie letak harga yang berpatutan tanpa kami perlu tawar menawar. Bermula dari situ, Suami Aida dan Abg Mie berhubung terutama bila tiba Ramadhan.  

Not official bermula tahun ini Kambing Golek Tiram dah ada penghantaran kepada penggemar Kambing Golek. 

Panjang sangat pengenalan. Tak pe...kena beritahu pembaca kenapa dan bagaimana kami kenal Pengasas. 

Kambing Golek Tiram menggunakan arang. golek kan... Dari segi rasa semestinya ada beza dengan bakar atas pan atau oven. 

Kambing dah dibakar menggunakan arang dan di bungkus (pack) bersama-sama 2 side dish dan gravy (kuah) black pepper. Pembeli boleh panaskan daging kambing menggunakan oven atau microwave. 



Korang boleh follow Facebook atau yang berminat untuk membeli boleh direct contact below number:- 


 
Selamat mencuba ! Ouh...jangan lupa masa call untuk mention nama Yazid Aida.

Cakra Restaurant

Sedap betul. 

=) makanan india memang pilihan setahun sekali untuk dicuba oleh kami. Sebelum ini kami dah cuba Agnees, Tampoi Indah dan 7 Spices, Danga Bay.

Tapi kali ini memang ada kelainan.  

Bertempat di Jalan Yusof Taha, Kampung Mahmoddiah, 80100 Johor Bahru, Johor, Malaysia atau boleh je korang google Cakra Restaurant Johor Bahru. 

Ni first time kami, definitely we will visit again. 

Bangunan Cakra Restaurant ni adalah sebuah rumah. so...ada bilik yang menempatkan kerusi dan meja makan. Masa kami datang bahagian luar masih belum ada meja dan kerusi. Jadinya kami masuk ke dalam bilik yang berhawa dingin. Class tau. =) 

Sedang mencari cari tempat untuk kami duduk. Chef turun dari tangga dan memberi salam. "Assalamu'alaikum" . This time i just shock. Dengan nada yang agak terkejut aida jawab walaikummusalam. Chef tu terus kata " you can sit anywhere, here, there or outside" sambil menunjukkan bilik yang ada meja panjang. 

kami berdua je pun, sesuai la meja untuk berdua. 

nak cuba banyak makanan. tapi... kena beringat jugak sebab takut tak habis. waiter sangat membantu dalam menjelaskan kategori makanan. Aida minta Lamb Kabab, nak rasa indian style kebab dan suami minta chicken chilli tikka. kami Gu kan dengan Cakra nan. Waiter suggest lauk berkuah. Pada Aida dengan kabab dan nan dah cukup. but the waiter insist us to get something gravy. Jadinya kami pilih Sotong masak apa tak tau la. Sedap... seriously sedap. 

Masa penyediaan memang mengambil masa, tengok pun puas hati. Nak santai-santai, dating husband and wife atau berbual panjang, korang boleh cuba try Cakra Restaurant.   





Lamb kebab aida, tak terlalu banyak rempah, dicampur dengan kelapa, bawang dan ada dedaun. tak tahu daun apa. kemudian dibakar. 

Chicken chilli tikka Super spicy. not suitable for Children . bagi aida orang johor memang sedap!!! pedas dan rasa-rasa manis. 

Cakra nan lembut. 

Sebenarnya untuk suami masa order kami minta double cheese nan, tapi yang sampai sama je dua-dua. Pertama kali kan, mungkin lepas ni kami perlu minta waiter lebih jelas masa ambil order. 

Tempahan memang digalakkan untuk mengelakkan berlanggar meja dengan pelanggan yang lain. (pengalaman kali kedua di Projek Maging, Bandar Baru Uda) =) 

Ok sampai sini sahaja untuk hari ini... 



26 November 2016

Projek Maging, Johor Bahru

Assalamu'alaikum......

Puhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

lama giler dah tak update new post since busy.

Minggu ni kebetulan semua big-big boss balik awal. so... kongsi sikit steak Restaurant yang sedap di kawasan Johor Bahru.


Without sauce the steak delicious!


Ni lunch early celebration Birthday. Tak kisah la 5 November ke 6 november ke yang penting makan. 

dah lama nampak Projek Maging ni, tapi dulu tak berapa nak ambil tahu sebab tak beria. Senang cakap tak pandai makan steak. hahaha! Setelah mencuba TGI Fridays dan beberapa restaurant lain, paling mengecewakan steak di City Square. Apa Ntah namanya...lupa dah. tak register dalam kepala. =) tetiba memory kembali The very bad steak is El Migos, City Square. Sorry.

Akhirnya kami teruskan mencari dan mendalami Projek Maging, Bandar Baru Uda, berdekatan Jackel bersebelahan Kilang Biskut... haaa...gitu... kalau tak jumpa korang waze or google map jer. 

Steak cooking 7/10 kata En Suami berbanding yang lain memang below 5 kami bagi. =) 

Harga mampu milik bagi yang berkenaan. Tolong jangan kecam saya. Sebenarnya memang berpatutan dengan cara penyediaan steak. 

Tengok gambar masih mengiurkan dan teringat ingat. hahaha! 




 Dah cari info dulu kan.... datang-datang terus jengah freezer.  Terus pilih daging

Pening kejap sebab harga daging macam boleh bayar, which means within budget. So macam nak ambil semua, boleh tak macam tu?. Ok...first time kan? so... aida ambil lamb loin and husband ambil Angus. 

Untuk starter soup and beef bruschetta .  



The colours of the steak and lamb looks damn delicious! =D




Kami juga menjumpai komen-komen kurang sedap dibaca. Sayangnya kata-kata mereka tidak benar belaka. Mungkin bagi mereka daging salai yang nak rentung itu lebih sedap. =) 
 
Untuk menghasilkan steak terbaik memerlukan skill. Penggunaan termometer dan masa untuk setiap bahagian daging yang dimasak. Selain dari pada itu, keadaan steak perlu dalam keadaan suhu bilik, bukan frozen. Steak should be very delicious if they cook perfectly. 

Bersuami dengan En Suka Makan dan Tengok Rancangan Makanan memang boleh jadi pengadil masakan. =D 

Benda sedap, tak kan nak simpan sorang-sorang. kena kongsi. Ada rezeki buat Mereka. Inshaa Allah.  

Projek Maging Contact Details

19 August 2016

Mengimbau kenangan 2013 "Bandung"

Assalammualaikum, 

Tetiba kan? nak post ala-ala rindu sangat dengan percutian. 
Tapi tu la kehidupan, merindui sesuatu yang buat kita rasa bahagia dan gembira. 
3 Tahun dah berlalu, Alhamdu Lillah... sekurangnya Aida sampai jugak Bandung kan? 

ada sesetengah orang Traders, Kota Iskandar pun belum sampai. eh! penuh la Traders lepas ni. haha....

balik dari bandung until now i still remember the atmosphere at Tangkuban Perahu. Berwap... =D

Makanan di negara orang yang tiada di negeri kita. Sedap! 







Sebenarnya saja nak kongsi gambar. Dah lama rasanya tak snap sambil berjalan, snap sesuka hati. 

Da! 

16 August 2016

Restoran JBORN, Kempas

Assalamu'alaikum

Konon nak cuba Raja Kambing Peram, unfortunately..... 😔 kuciwa. 
Tak mengapa la, masih banyak restoran boleh dicuba. 
Terletak di Jalan Cengkerik 4, Kawasan Perindustrian Kempas.  
Keseluruhan bintang Aida bagi 4.5/5. Aida suka attitude waiter dan waitress. 
Masa sampai-sampai, nervous jugak sebab tempat yang nak dituju tutup. 

Alhamdu Lillah, lepas jengah-jengahkan kepala, waitress keluar. Huh...lega 😥. 
Terus dapat senarai makanan dan kami order. Takes time because we have to read all the list. But its okey...we will come back, craving for mee bandung...nyum...nyum... 

Tiada double standard yang diberikan. 😅 sorry to say that, aida adalah orang yang suka pakai baju biasa-biasa, kami kadang-kadang tersingung dengan pekedai-pekedai makanan yang taksub dengan orang kaya. 





Disebakan encik suami dah bagi bintang dan komen. So...tak payah la Aida teruskan dengan bintang-bintang Aida 😁. 

Overall, we will come back to try more. Here the facebook link, you may visit their page and come to try their menu : https://m.facebook.com/jborncafebistro/#_=_ 

Da!  🖑

13 August 2016

Blaus Pengantin - 2nd

 Assalammualaikum...

hik...hik... sambungan Blaus Putih Pengantin

=D lama sungguh untuk satu entry bersambung. kan? Al maklum la sibuk. kan.

okey...proses mencantum memerlukan keprihatinan yang tinggi. kang kalau senget lagi payah nak bukak semula.






 Rasanya korang boleh tengok gambar-gambar yang Aida sertakan sebagai rujukan manik-manik pearl yang dipasang ditepi kerawang bertujuan untuk tutup jahitan kerawang.
see? kreatif sikit untuk tutup jahitan tu. Jelujur la jugak manik-manik di hujung lengan untuk menaik kan seri baju tersebut.

Korang boleh tengok gambar di atas, final look for my nikah blaus.


09 August 2016

Arabic Restaurant Belad Al-Rafedain

Assalamu'alaikum...



Dah lama tak update post. So, kali ni nak post kedai makanan arab yang rotinya memang menusuk kalbu.

Tak tau nak guna ai ke aido kan? Since dah berlambak Ai kat malaysia ni, so kita guna aido. ☺

Aido dan En suami memang penggemar makanan tanah Arab ni. 

Berimpian untuk traveling semata mata untuk mencuba makanan-makanan di Morocco, Turki dan yang berdekatan dengannya. 



Makanan yang dihidangkan sesuai dengan selera kami. Apatah lagi jika kami request Humus, ada! sebelum-sebelum ini kalau minta Humus memang telan air liur je la. Nama je kedai makanan Arab tapi Humus tak ada. 

Humus ni, bagi yang sudah pernah makan tahu la bagaimana rasanya. pada Aido, sedap! tapi tekak orang-orang melayu ni memang susah sikit. okey, Done! Humus. 

Aido syorkan Nasi Maqlubah, Nasi Mandy dan Shawarma KAMBING. korang makan ayam , memang tak feel la... Minuman korang boleh try Arab Tea hot. haha! panas la korang lepas makan. 

Tapi bagi yang nak cuba - cuba je kan. korang boleh try Orange Juice dan kebab-kebab. 

Pilihan di restauran ini lebih banyak berbanding kedai-kedai makanan arab yang lain. 

Penuh la lepas ni.... =D Terletak di Jalan Pendidikan 4, Taman Universiti, Skudai, Johor Bahru, Johor D.T

Selamat Mencuba! Lepas ni nak update Stall Raja Peram Kambing, Kempas... yeah!

20 June 2016

Fasham - IKEA personal Shopper & HALAL Kimchi Homemade

Assalammua'laikum...

Bukan Aido. Eh? serius memang bukan Aido yang menjalankan IKEA personal Shopper dan HALAL kimchi Homemade.

Service dan Produk ini adalah dari FaSham Enterprise yang dimiliki oleh Fatiha Ahmad. =) Colleagues masa di Unikl. Dari zaman blaja dulu Fatiha ni dah bergerak sebagai Aremedeum yang menjual pakaian dan aksesori.

OK... Aido dah guna khidmat beliau since kitorang kenal kot. Lupa la... 


Aido nak komen pasal kimchi Fasham Enterprise. Dah banyak jugak la repeat order. Kimchi ni memang boleh je dapat kat mana-mana. Sekarang dah berlambak Econsave, Maslee, AEON, Tesco, Giant pun boleh jumpa. Nak buat sendiri pun boleh. Tapi korang nak tau tak? yang kimchi ni mirip rasa kimchi sebenar. Owner Fasham Enterprise dah beberapa kali ke KOREA. so tak kan nak kelentong rasa sebenar kan? 

Selain dari buat kimchi. Korang pun boleh request itinerary backpack ke KOREA. Nak budget rendah dan tempat tido selesa, In Shaa Allah FaSham Enterprise boleh berkongsi. Yang itu Extra...=)  

Nak tunggu IKEA johor siap 2017/2018. So...dah berkenan request la kat Fasham Enterprise. Aido beli satu je. Bagi yang tak tahu KTMD pe benda. meh Aido bagi tau. Keretapi Tanah Melayu Delivery. Murah dan perlu bersabar. =) Tak ramai yang guna service ni sebab kena sabar. Ye la, barang naik keretapi kan. Pergh...barang Aido dah macam-macam naik keretapi, tapi Aido tak pernah naik lagi. 

Sebelum ni Aido gunakan KTMD untuk hantar buku dan semua hasil belajar masa diploma dari Butterworth ke JB. 3 kotak berat sangat cuma RM 70.00++ . =) Kemudian Aido guna untuk hantar dan pulang kan motor 125 Wave dari JB ke KL dan KL ke JB dengan hanya RM 144.00. kalau tak silap. 

Kesimpulannya, nak bagitau Fasham Enterprise menyediakan perkhidmatan IKEA personal Shopper. Selain daripada itu, produk yang dikeluarkan ialah Kimchi dan Mee Samyang. =) 

Mee Samyang...Mee Samyang. Korang kalau nak rasa makanan negara lain. Pertama sekali, buat research. Ye tau...dah buat research...tp guna FB. memang pandaiiiiiiiiiii sangattttttttt... FB, Twitter dan sebagainya bukan tempat untuk mencari jawapan. Kena search. bukak blog. buka website. baca, baca dan baca. dah seminggu mahupun sebulan...dah puas hati baru pilih nak beli atau tak. 

Rasa was-was tak payah nak tanya atau beli. Ingat Enterprise adalah syarikat yang kecil. Enterprise ni macam kedai yang korang nampak pintu-pintu kecik dalam banyak-banyak kedai besar. Alaaaa...yang korang beli surat khabar, main mainan tikam-tikam. ibarat macam tu la Enterprise. So, jangan susah kan diorang untuk explain atau buktikan apa-apa yang korang tak tahu, smartphone untuk orang yang smart, Tapi kalau tahu beli tapi tak tahu guna smartphone, tolong la guna nokia 3310. Tolong....

Berapa mahal pun smartpone korang. tapi kalau takde internet. takde search engine. just throw it away atau bagi kepada yang menggunakan. 

untuk pertanyaan lanjut berkenaan Kimchi dan IKEA personal Shopper boleh ke FB Fasham enterprise : https://www.facebook.com/fashamenterprise/

Ouh ya... Tahun ni tak ucap... Selamat Berpuasa. 

Aido ucapkan selamat Berpuasa kepada semuaaaaaaaaaaaaaaa..... Muslim di Malaysia, Indonesia, Singapura, Brunei dan Seluruh Dunia. 


Kai Xuan Chinese Restaurant at Puteri Pacific Hotel, Iftar 2016

Assalammua'laikum... 

It has been years that i didn't write post in English. 

Ok let's begin.

Alhamdu Lillah... we have rezeki and opportunity to eat Halal Dim Sum buffet. Kai Xuan restaurant is one in our wish list. 

Last saturday, we manage to have Iftar there. Reservation is a must to eat at Kai Xuan Restaurant. The price for Dim Sum Buffet Ramadan is RM 70.00++ not include chinese tea. The waiter might suggest Chinese tea but if you are budget person, there is plain water and fruit drink. =) 

Last year my husband and I having iftar at Ramadhan Buffet Woogle Restaurant, Country Garden.  Then 2013 at Starhill Golf & Country Club. Previous year at Grand Paragon Hotel. Actually this year we decide not to go Iftar at buffet ramadhan. But.... I think we need something big to celebrate my husband success to get IRCA Certified ISO 9001:2015 Auditor/Lead Auditor .  Congratulations Dear! 

Ok, back to the Kai Xuan Restaurant. Both of us are happy to eat Dim Sum. As we know, there is difficulty to find variety  Halal Dim Sum in JB.

We have order 11 dishes, nasi goreng and chinese tea. I am sorry because there is no time to take picture. For picture and more you can go to this Blogs : http://johorkaki.blogspot.com OR http://thesimplestaphrodisiac.blogspot.my

Also in Dim Sum Buffet is Nasi Goreng. The portion is for 3 to 4 people, i think. hehehe.... You might need to come with friends and family. This restaurant will charges the price of the dish that you have not finish. They are mean it, every leftovers you have to pay it. 

My husband said that the environment of this restaurant is calm and relax. They didn't put loud music, just the instrument music. Nice kan? 

First dish that we eat is BBQ Chicken Pie. Both of us laughing because we can't taste the Chicken, but the crust is so delicious and crispy. 

Then the Steamed Chicken Wing in Black Bean Sauce, it taste like black paper chicken. My husband eat all of it. 

Crystal Prawn Dumpling, Chee cheong fun with prawn fillingsChee cheong fun with scallop fillingsFresh Scallop Dumpling, Seafood Soup Dumpling nyummy and good. That's all  dish i can remember. =D  

The nasi goreng is delicious. Simple and nice, not oily. 

Then we try the dessert. I will come again and eat Shanghai Pancake....SOOOO delicious, i can't eat more, already full.  

Almond Beancurd with Longan and Manggo Puding, both dessert just normal which is not fantastic. =) 

Although i can not remember all the dish because we are excited of the choices. Definitely will come again to try more. 

Having Dim Sum for Iftar, its new for me.  

This post credit to (y) : 

05 April 2016

Tanjung Leman, Mersing

Assalamu'alaikum... 

Hai!

1st April adalah tarikh perkenalan Ai dan En Suami.

Kebetulan ke esokkan harinya adalah hari persandingan sebelah lelaki staff en suami. Cun! jom bercuti. =D
 

Majlis persandingan di Tenggaroh 6. Lorong masuk selepas Lorong Tanjung Leman. 

Nak ke sana hanya ada 2 jalan. sama ada laluan jalan ke Mersing atau Laluan persisiran Pantai. 

Pantai Tanjung Leman masih lagi kekal cantik berbanding Tanjung Balau dan Pantai Desaru. Masih tiada anjing mahu pun kumpulan-kumpulan syok sendiri. 

Sampah? itu la masalahnya. Sikap...urmmmm....   

Pemandangan mengadap ke Pulau Sibu




Ombak masih lagi lembut dan boleh buat kawan-kawan kan. Petang tu Ai malu-malu nak berendam. Sebab ada swimming pool kan.  Lagi pun petang, tak elok mandi laut.

Pemandangan matahari terbenam (KFC Tanjung Leman)


Kami bermalam di Felda Residences Tanjung Leman, Dinner makan KFC. Makan apa pun tepi laut dengan atas langit memang sedap. =D


Room rate RM 215 + breakfast.

Bilik budget, so tak boleh nak demand macam harga bilik 5 star. breakfast biasa-biasa sahaja. sangat biasa. boleh la kenyangkan perut sebelum pegi berendam kat pantai and swimming pool.

Felda Residences Tanjung Leman

Harga tertaluk pada kadar semasa. Gambar diambil pada April 2016


Rate Ai bagi ialah *** 3 star. 

Ai check in 30 minit awal,  masa yang sepatutnya iaitu pukul 3.00 petang. Kawasan memang berpasir dan rumput-rumput kering berkumpul. Tapi dah ada bilik standby, kira okey la kan. 

Receptionist mulut ringan untuk tanya kalau kita ada apa-apa yang perlu dibantu.
 Alhamdu Lillah... Ai rasa selesa.

Setiap kali melihat keindahan alam pasti kagum dengan kebesaranNya,
Aku melihat air menghempas pantai
Aku merasai angin bertiup lembut
Adakah aku dapat melihat dan merasainya lagi
Indahnya ciptaan Mu
Tenangnya melihat Keagungan Mu