24 September 2013

Tahniah buat para graduan UniKL, Konvokesyen kali-10

Assalammu'alaikum...


Hilang kan sikit stress dan sakit kepala yang menusuk kepala. dah dua hari berturut customer minta inquiry pelik-pelik. okey layan je la kan... 

TAHNIAH untuk graduan UniKL yang telah menerima Ijazah terutamanya. Cait! cam takde budak diploma pulak kan. hehe! sebenarnya mereka yang bergaduat pada 21 September yang lepas adalah junior Ai yang menyokong Ai secara tak langsung berada disamping Ai di waktu-waktu paling kritikal. Huhu!

Mana taknya Ai bukan pandai, maka subject belum ambil Ai ambil dengan mereka. Kebetulan mereka menyambung pengajian ke peringkat Ijazah. Ai kenal mereka pada waktu mereka ambil Diploma. Umur mereka tak jauh beza dengan Ai. dan Ai tabik mereka-mereka ni sebab sebelum menyambung diploma, mereka adalah penuntut institut kemahiran. =) 

Mereka dijadualkan menerima scroll pada 29 September 2013. tapi tak tahu la kan perubahan berlaku. Ai pun sibuk jadi tak dapat la nak menghadirkan diri. Tahniah ! para graduan UniKL 2013 terutamanya pada kawan-kawan Ai. =) 





Rindu pada mereka. =) tapi apakan daya usia dan masa berubah. Untuk itu, mereka adalah kenangan manis Ai. seketika memandang gambar-gambar mereka teringat bahawa mereka ada waktu Ai berdiri, duduk, tersungkur dan terlentang pada suatu masa dahulu. =) 
okey...macam nak buat drama sebabak plak... selamat menjamu selera... bubbye... 

23 September 2013

e-NCR

Assalammu`alaikum....


e-NCR adalah sistem yang digunakan untuk memohon nikah, cerai dan rujuk secara online. Ecewah...dah bukak bab kawin... Alhamdullilah... Ai nak kongsi bersama teman-teman yang bakal meneruskan perjalanan hidup sebagai suami isteri. e-NCR yang Ai tunjukan ini adalah untuk perkongsian anak-anak johor yang bakal berkahwin. Tak kisah la nak kawin johor dengan johor, johor dengan selain johor atau selain johor dengan johor. Anda wajib mengisi borang online ini sebagai salah satu proses permohonan nikah kelak.

Sebelum mengisi borang ni, Ai cadangkan korang pegi ambil borang Ujian HIV dimana-mana Majlis Agama Islam Johor. Lepas tu, korang boleh tanya pasal e-NCR ni, jika penerangan Ai kurang jelas. 

Lepas dah ambil borang HIV, 





Korang isi borang tu dan seterusnya pegi la ke klinik kesihatan pada senarai yang telah diberikan. Okey, kat sini Ai nak pesan. sebaiknya korang pegi terus ke Klinik Kesihatan (KK) Jalan Mahmodiah pada sebelah petang. Kalau korang nak pegi klinik kesihatan yang lain, pergilah waktu pagi. Sebab Ai dan En Tunang pegi KK Larkin, walaupun jadual tulis yang KK larkin ada perkhidmatan tersebut pada sepanjang waktu bekerja pada hari Jumaat tapi mereka hanya diberikan 15 hiv test strips sahaja pada hari tersebut. bermaksud habis HIV test strips, maka tak boleh la nak buat ujian HIV. nak buat macam mana, begitu la. huhu...

Okey dah settle seperkara kalau korang dah buat ujian HIV. macam Ai dan en Tunang tak buat lagi Kursus Pra Perkahwinan. So, Esoknya kami pun terus ke Masjid Taman Universiti. Kami menggunakan perkhidmatan Pulai Management untuk menghadiri kursus tersebut. berikutan kami ni macam sibuk. Jadinya, Ai minta En Tunang telefon penganjur. Alhamdu Lillah...tarikh yang kami berkenan tu masih ada kekosongan. =D

Okey, selesai 2 perkara. =)

Untuk Surat Akuan Bujang, Disebabkan Ai bekerja di Syarikat Bukan Muslim maka terpaksa la mencari Ketua Kampung atau Penghulu yang berhampiran. Alhamdu Lillah, Pak Cik belakang rumah baru lepas buat Majlis anaknya pada May 2013, yang lepas. Jadi ada la simpan dokumen-dokumen yang boleh dirujuk. Ai tinggal di Mukim Kulaijaya jadi kena la jumpa Tok Abas, Ketua Kampung Ulu Choh. settle hari tu jugak. hehe...  

Seterusnya, untuk borang nikah perlu ada saksi borang iaitu 2 orang lelaki yang bukan adik beradik. Okey, minta tolong pakcik jiran belakang rumah dan depan rumah. 

Sekarang, settle part ke tiga dan ke empat dalam proses nak hantar permohonan nikah. Diingatkan borang tak boleh dihantar terlalu awal kerana tempoh borang tidak boleh melebihi 90 hari dari tarikh akad nikah TETAPI tak boleh kurang dari 14 hari.

Dah lengkap borang Ai dan En Azid, kami pun ke Majlis Agama Islam Johor daerah Johor Bahru untuk dapat surat Kebenaran Nikah Luar Daerah. Surat ni perlu diperolehi dari Daerah Pihak Lelaki. Sebab Ai daerah Kulai, En Azid Daerah Johor Bahru tu yang kena buat macam ni. Tapi korang yang sama daerah boleh hantar serentak.

 Masa hantar borang tu memang la kena interview. Ala, berbual-bual je pun... Tapi En Azid untung sebab tak kena interview. hehe... tak pe... Kadi sibuk pagi Isnin. 

Dah dapat Surat Kebenaran dan pegawai MAIJ dah chop semua dokumen salinan. Seterusnya kami ke MAIJ daerah Kulai untuk settlekan part Ai pulak. 

Senang dan Mudah sebab bawak ayah. hehe... Alhamdu Lillah dokumen semua lengkap. Lepas tu Ai kena interview. Macam biasa gelabah la jugak kan.. Ustaz Hj Muhammad Fahmi yang interview Ai. Nak tau tak...gelabah punye pasal Ustaz cuma suruh baca Dua Kalimah Shahadah dan Maksudnya, Rukun Nikah dan Doa Qunut. 

Akhirnya, Kami dapat borang dan dokumen sokongan untuk diberikan kepada jurunikah. Alhamdu Lillah, malam pada hari yang sama Ai dan mak ayah ke rumah Ustaz Muhammad Sajuli untuk menetapkan tarikh dan sekarang Ai dan En Azid sedang membuat persiapan. =D

##2 Salinan dokumen perlu dikemukan untuk permohonan.    

 okey sampai disini sahaja Ai nak kongsikan... nanti cerita lagi... :)