05 June 2013

Ke Bandung 7th - Ke Alam Keremajaan


Kami akhiri perjalanan kami di bandung ke Trans Studio.













Dah habis tengok gamba? hehe...biar gambar berbicara... Trans Studio ni macam USS di Singapore. =) tapi indoor. dan keluasan yang kecil. harga masuk pun just 160000 Rupiah.

Masa kami datang ada persembahan karakter-karakter dari negara Indonesia ini.








eh...sorry masa upload ni... bos panggil... tak dapat nak betulkan...


Esok nya kami pulang ke tanahair menaiki penerbangan 8.00pagi dan tiba di malaysia seawal 10.00pagi. Pemandu mengatakan dukacitanya kerana penerbangan sampai awal. tapi kami amat besyukur kerana penerbangan selamat. Keadaan udara Johor Bahru hujan lebat pada waktu tu. Itu la pengalaman yang tak terucap. Dan itu la pengalaman terakhir miss Ai bersama rakan-rakan.

Beberapa nasihat penting miss Ai untuk pembaca setia blog AiDoMyori.Blogspot.com ini...

1) Rancang Perjalanan Anda
2) Pastikan duit cukup untuk tambang, makan dan tempat tinggal
3) Tempat tinggal/hotel/motel telah ditempah sehari atau seawal yang mungkin sebelum korang tiba disana.
4) bawa cash yang banyak. atau pastikan atm card telah diaktifkan penggunaanya di luar negara.

Pengalaman yang Miss Ai tempuh buat Ai rasa sangat sedih untuk pertama kalinya. but...its experience right? Pengalaman mengajar kita untuk lebih berdikari. jadi...rancang sebaik mungkin perjalanan dan rancang juga kewangan anda.

ouh sebelum miss Ai terlupa... better buat akaun maybank berbanding CIMB. Pastikan kad bank anda ada tetulis MEPS. Lebih baik...tukar kad bank yang baru dan aktifkan penggunaan ATM di luar negara. Kalau pihak bank membebel tak bagi korang tukar... Bahasa kan je yang sopan-sopan....sebab pihak bank akan cari seribu satu alasan untuk TIDAK menukar kad anda...then, they will keep saying "boleh guna lagi kad tu...cuba guna pemadam" or " still can use...why need to change"....

der...beb.... walau apa pun... ini nasihat miss Ai... sebab perjalanan kami banyak terbuang untuk settlekan perkara yang sepatutnya tak berlaku. Lebih baik bergaduh dengan pegawai bank dari bertekak dengan kawan-kawan pasal duit.

Sekian sahaja dari miss Ai... Jumpa nanti... =D

03 June 2013

Ke Bandung 6th - Shopping

Deretan kain-kain yang ada dekat kilang kain di bandumg. Konon nak sejam je. Skali dekat 2 jam kami di sini.

Kami keluar dari Kilang kain melalui Highway. Jakun jap naik highway luar negara... hehe....



Perjalanan kami seterusnya menuju ke TRANS STUDIO
Sebelum kesana kami singgah makan di kedai Ayam Penyet...nyum...nyum,...
hehe... 


Jus Apokat....menu minuman Ai pada hari tersebut.... okey....next post... Trans Studio adalah destinasi terakhir Ai dan kawan-kawan di Bandung. : )