30 December 2012

Cinta Boleh Lenyap bersama Lenyapnya Sebab


Ai cakap je nak buat report...tapi tak mula lagi... asik teringat topik entri... hehehe.... 

"CINTA BOLEH LENYAP BERSAMA LENYAPNYA SEBAB" ; Ibnu Qayyim al-Jauziyah

Setiap kali Ai on laptop... Ai akan bukak word dan baca pesanan ni... Sebab dalam mencari... tentu Allah akan pertemukan kite dengan ramai orang. Jadi pesanan ni selalu buat Ai berjaga-jaga dalam mencari sebab manusia. 

Ai tak ingat, Ai baca dekat mana, tapi kalau ayat tu ada ayat pesanan yang boleh membawa kebaikkan Ai akan copy dan simpan dalam word. Supaya Ai boleh jadikan ia sebagai panduan. manusia kan mudah lupa... Ai pun mudah lupa...dengan menyimpan atau menulis kita akan ingat In Shaa Allah... 





25 December 2012

Wrack it Ralph

 

Alhamdullilah... adik bongsu request dah lama nak tengok cerita ni...tapi mengenangkan masa dan kewangan...Ai hold dulu... Dengan kehendak Allah, gaji masuk awal... so hari ni... Ai, pi beli tiket dulu...sebab Ai google cerita ni kat MBO, Umall tak de... so, TGV mesti la ada kan... nama pun TGV... huhu....tapi timing 5.15pm. Beli dulu pukul 12tengahari...sebab Ai, tak minat duk lepak lelama kat JJ atau mana mall...  

Harga tiket RM14 tapi disebab kan apa ntah... satu sit kena add RM2 nak wat cane.... sebab adik kan... beli je la... Ai tgk wayang dulu...takde mahal camni...huhu... =D

COMMENT*
- This movie interesting . 4 star la ye.
- kenapa interesting?  sebab watak yang di mainkan... =) sapa sangka something yang selalu jadi jahat tetibe nak berubah pada baik, tapi dia merosakkan semuanya sebelum sempat dia jadi baik. 
-selain dari itu, Ralph selalu memandang diri nye sebagai teruk dan ingin berubah menjadi orang lain.
-moral of the story statement diatas, tak yah la jadi orang lain...jadi diri sendiri tapi disenangi orang lain...is much better. 

ni ticket dan resit menonton wayang tadi. see the total price is RM48 for 3 ticket. Sebenarnya, masa Ai beli ni...memang untuk 3 orang, tapi memandangkan sepupu Ai sibuk. Ai tinggal kan dia dan lesap la RM16 tu. tapi masa Ai dah duduk dalam panggung, ada budak seusia 3tahun duduk kat sit lagi satu tu. tak sampai hati memandang budak perempuan tu sambil tido pegang barbie dan berdengkur...Ai reward her with last ticket. hehehe...

K...sleepy dah....nunyte readers.... Assalammualaikum.....

23 December 2012

Nikah is Role to Play, Life to Build

Assalammualaikum...Salam Sejahtera, Salam satu Malaysia, Salam Gagasan 1 Malaysia (G1M) nombor plat baru... =) ngee.... 

okeh...ringkas je tajuk kan? seringkas orang yang menaip yer... hoho... Tahun 2012 bakal meninggalkan kita. Alhamdullilah, segalanya berjalan dengan lancar sepanjang tahun ini. Walaupun pelbagai cubaan, perancangan, impian cuba di ketengahkan untuk tahun 2012 ini tak mencapai. 
Apa pun Alhamdu Lillah...kerana tiada yang terlalu buruk berlaku pada tahun ini. Biasa la...sekadar perancangan yang Allah tak izinkan seperti Kawen atau kahwin atau kawin atau NIKAH. 

orait geng...intro dah lepas.. Ai nak masuk isi-isi penting... hehe... 

Bila? ramai yang bertanya...sanak saudara, kawan-kawan jarang-jarang, kawan-kawan jarak-jarak dan sesiapa la kan. 

Nak cakap macam mana ea... okeyh la...macam ni la...Ai suara kan perasaan atau apa yang Ai fikir. 

Bukan tak cari, cari dah.
Bukan menunggu, pegi jumpa dah.
Bukan tak doa, sudah...mungkin perlu diusaha kan lagi.
Bukan tak tanya, dah tanya.
Bukan tak merisik, dah jugak.

Sebaliknya, belum masanya lagi. Akan tiba masanya nanti. Allah beri Ai masa untuk betul-betul dekat pada DIA. Ini peluang Ai. Kenapa Ai cakap macam ni. Serious...I tell U...sepanjang perjalanan 3 hari ke Pulau Pinang. Ai boleh cakap Ai perempuan paling ringkas. Ai turun bas terus solat, Ai bangun subuh, terus solat. Bayangkan kalau Ai dah ade baby... erm... risau kat anak... nak tgk anak... nak jaga anak...kan...

That's why...when people ask me "when u want to get married?" Ai tired la nak jawab. sekali lagi Ai nak naik statement "Sapa tak nak nikah"... tapi hanya Allah je yang tahu bila kita layak nak dinikahi dan menikahi.

Moral of the story, bukan semua orang jodohnya cepat. Sebab...Nikah, Kawin bukan plug and play. Its have role...to play...life...to build.... 

  


 

22 December 2012

Promosi Kraf Malaysia 2012, Plaza Angsana, Johor

 Lepas habis kerja tadi, Ai singgah kejap Angsana... Eh...eh... Ade Khemah.... So, bagi warga Jb yang tak tahu nak pergi mana... Masuk la kejap Angsana... kalau tak nak beli batik, songket...beli la magnet fridge ke, penanda buku...Or bagi wanita...dekat sini ade macam-macam pattern Pin tudung. Tanda menyokong industri kraf di Malaysia... Ecewah....promote lagi Ai ni... hehe... 

 


Blur sebab amik gamba sambil berjalan...tapi korang boleh nampak kan... 


Sebahagian Pakaian dan kain yang ada disini

Tak pernah naik buaian kayu...Ha! kat sini lea try....posing-posing...bukan buaian je ade... Branda Kayu pun ade...boleh ambil-ambil gamba sambil berjalan... ngee!

Okey...tudung saji.. kakak ni tak perasan Ai Angkat Tab nak snap..

Mak Cik ni memang sporting... Ai tanye "Kak lea amek gamba" Kak tu Jawab "ambil la dik" hehe....suke-suke...orang sporting cam ni...

Peraduan menganyam...



Banyak lagi demo lain... tapi semua tengah rehat...Ni Ai snap sebelum keluar dari khemah..

Cheq Pi Pineng - Perjalanan Ekspedisi Rombongan Pengantin. (Padang Kota)

Pengalaman berada disini sebagai wakil JPA, JMTi dalam perarakan hari merdeka. =)



Menuju ke tempat makan....Ai dan family berjalan ke sana....

Gamba ni pun nak amik....haha! just for fun...
Pandangan Laut dari Padang Kota, Pulau Pinang

Kat Sini la...Kami Makan malam pada 15 Disember 2012

Teng...teng...Ai nak start membebel...Hahaha!  The worst attitude pelayan yang Ai penah pergi...Serius...

1st: Kami datang nak duduk meja asing-asing...mereka suruh duduk satu meja...siap tambah-tambah kerusi ngn meja...okeh..accept lagi... Ai mmg bengang sikit ngn pelayan over layanan...siap kena marah... huhu... pelayan marah customer... 1st in my life la... hoho

Pastu mereka yang dekat 10 orang berkerumun dekat meja... sambil BACA order... ouh...macam ni...fikir Ai.

Ai kan cool...diam je la...naseb ada kak sepupu...so die je la...order dan sebagai nya... rasa lepas ni...nk makan pasembur...tak datang situ lagi kot...pegi tempat lain... maybe yang dekat Queensbay tu... huhu....















Alhamdu Lillah...sekian sahaja perjalanan Ai dan keluarga besar di beberapa destinasi di sekitar Pulau Pinang, Kedah dan Perak..

Harapan Ai...In Shaa Allah... Ai Akan bercuti lagi kesana... Amiinn.... =)

Post tajuk bersangkut :

Cheq Pi Pineng 1st  
Cheq Pi Pineng 2nd
Cheq Pi Pineng Dinner
Cheq Pi Pineng - Tapak Pesta


Cheq Pi Pineng - Perjalanan Ekspedisi Rombongan Pengantin. (Tapak Pesta)




Kesinambungan 1st, 2nd, Tepi Pantai (Dinner)

Orait, Makan pun sudah... Kekenyangan Ai...

Then, Kami dihantar oleh pak cik bas ke tapak pesta Pulau pinang.  


 Realiti pertama yang Ai Kena Hadap, Nak masuk sini kena bayar? WHat? Bayar... kire mcm masuk fun fair la kan kena bayar... tp lebihnye kat dalam tu ade jual-jual karpet, baju, Jubah paling murah yang Ai perasan RM50...wow! hehe... 

 Front door Tapak Pesta Pulau Pinang.

 
Banting mempromosikan Pesta Pulau Pinang 2013.





Port yang menarik mata Ai, Taman Mini, Ingat ada apa la dalam ni, cume mini I-City... =) Ai minat lampu...Cantik la... Taman ni...





 Selesai sudah di Taman Mini.. 

Ai toleh kiri dan kanan masih ada beberapa gamba boleh di snap...Jom Layan...






Suatu yang seperti Fun Fair... RM3.00 untuk Taman Mini Dan mungkin ini kot... kos masuk...sahaja... hehe...
 





Selesai di Fun Fair...Jalan ke tempat Lain Jom..






 OPsssss! Boboboi dan Yaya La.... Sempat bergamba bersama mereka... =) ouh...bukan Ai...tapi mereka... =P