18 May 2013

Ke Bandung 5th - Dinner

PISANG KEJU



second night at Bandung... Dinner time... hehe... disebabkan Lunch dah makan nasi dengan Lauk yang banyak. So, Dinner tak yah la yang Heavy-heavy kan... hehe... Kebetulan... Hotel Perdana Wisata berdekatan dengan Makanan-Makanan yang dijual ditepi jalan. Kebetulan memang rasa pelik dengan makanan yang bernama "Pisang Keju" hehe...

Dari factory Outlet dah nampak tapi sebab sibuk window shopping... Tak penting pun makanan kan...

Alhamdullilah dapat jugak la merasa "Pisang Keju" tu... ngeh...ngeh...

So, Menu malam ke dua di Bandung ialah Pisang Keju, Bubur Nasi Special dan "Bakso "

Makan 3 orang tapi belum sempat habis dah kekenyangan.

Sebenarnye, nak citer pasal Pisang Keju.... Makanan yang tak pernah jumpa dan unik. Pisang Keju ni ade 3 Perasa Keju sahaja, Coklat dan Campur. So, disebabkan nak rasa. Beli la tiga-tiga perasa. Okeyh! Awesome! Sedap....

En Azid...mohon tak mengidam la yer... hehehe... ;)

16 May 2013

Ke Bandung 4th - Percutian

"Abang, sayang tak print boarding pass balik lagi" statement bagi kat buah hati kan... risau giler kot En Azid... "don't think... Do..." kata En Azid pada Ai. =)

Selamat pagi Bandung! =)

Perjalanan hari ini kami akan ke Tangkuban Perahu, Hot Spring, Sederhana dan Factory Outlet.

Bertolak seawal 8.30 pagi, pak supir yang muda dan ganteng menjemput kami. Nama beliau Ziey (cara sebut "J"). Perjalanan yang agak jauh buat Ai memerhati dunia luar dari Malaysia. sangat unik. dan sejujurnya Indonesia sangat Indah. Apatah lagi kite kat Malaysia kol 9.00 pagi dan takut terkena matahari. Tapi dekat Bandung 11.00 pagi masih terasa nyaman.


Busdak-budak je...yang bawa ni... Kalau Malaysia... demand nak lamborghini...

Di antara hotel termahal di bandung, 1 malam 2juta Rupiah. Memang macam Istana. Bak kata Ziey "tu kak hotel Palace" =)

Turun bukit, naik bukit nak menuju ke Tangkuban Perahu. Alhamdu Lillah...sampai juga di tangkuban perahu. Tangkuban Perahu adalah salah sebuah Gunung Berapi yang masih aktif di Indonesia, Jawa Barat. Pada masa kami tiba, Tangkuban Perahu baru sahaja 3 minggu di buka untuk orang awam.



 











dalam banyak-banyak yang jual tauhu goreng, stall ni jer yang ada cili...PERGH! memang sedap kunyah tauhu ngn cili dengan kicap.

The original and delicious BAKSO... masih teringat rasa... hehe



Tangkuban Perahu is nice place to go. Seriously nak ajak En azid pi sana lagi atau mungkin ke Kawah Putih. Kebetulan semasa kami ke sana, jalan menuju ke kawah putih di tutup kerana Banjir. Itu la mungkin mahu kami ke sana lagi. Hehehe...


Perjalanan seterusnya membawa kaki kami ke hot spring SARI ATER.

Satu lagi tempat menarik yang boleh di kunjungi oleh pelancong macam kami. Suhu Air memang Panas. 





 




Perjalanan kami diteruskan ke Sederhana iaitu sebuah restoran yang menyediakan makanan Padang. Nyum...nyum... sedap seyh... hehe... 

Licin pinggan masing-masing... Tak sempat nak snap gamba lauk yang bertingkat sebab dah lapa sangat. hehe

Ai tak sempat nak ambil gamba kedai-kedai di factory Outlet. Tapi ni pun jadikan... gamba-gamba sepanjang pulang dari Tangkuban Perahu dan menuju ke Factory Outlet.




tolong sebut satu nama tempat di malaysia yang boleh lihat pemandangan macam ni? ngeh...ngeh....







perjalanan kami dari pagi sampai ke 8.30malam. Alhamdullilah... hari pertama perjalanan dari awal pagi hingga ke malam. =)

14 May 2013

Ke Bandung 3rd - Percutian Bermula

"Sama-sama susah, sama-sama senang" itu la yang membuat Ai setia pada insan yang Ai sayang. =) 

Hari kedua di Kuala Lumpur, penerbangan kami di tukar 1.20 petang. Sebelum ini, penerbangan pada 3.30 petang dan Ai menerima email yang mengatakan penerbangan kami ditukar jadual nya. 

"Sayang, u know that u must be at LCCT 2 hours before"

Ha! Sudah!...time tu...selamba badak jer kan kat Kampung Baru lagi...huhu... temasik jap, laki Ai ni...dah la 1st time kan...huhu. =) tp... "u cume pergi indon bukan Europe,  no worries la" huhu....risau Ai, tp sbb en hubby ni tak tau lagi bini die macam mane clumsy kan... huhu... 

Maka sampai la di LCCT setengah jam sebelum penerbangan. Hamek! tu la kan... okeyh... boarding pass tak print lagi. selamba... 

Kalau ingatkan semua, memang rasa cam tak percaya. Perangai memasing dengan Ai yang tak prepare sebab sebelum pegi Bandung keadaan  pejabat yang sangat sibuk. Jam tu la nak quotation 10, 20 helai. Jam tu la nak pegi sana sini. Nasib boss sporting. Takpe la U pegi... hahaha! takut i lari ke? jeng...jeng....jeng...

Then, that was my first time inside aeroplane. Teruja! huhu... JAkun! pasni takde la rasa camtu dah...sebab dah ade pengalaman kan. En Azid last minit ade je pesanannye... "sayang...gula-gula mint...nanti dalam tu telinga berdengung" sabar je Ai... Die memang tau. huhu... tapi sebenarnye Cik Abg Ai ni...memang dah lama tak travel. Maka banyak la yang dia terlupa. Anyway... I Love You Honey....




Ai dan kawan-kawan sampai di lapangan terbang Bandung dalam 2.30 petang tapi nak check out dari imigresen Bandung... Ya Ampun 1 jam lebih kot berdiri. huhu.... Pengalaman... 

Seterusnya, tanpa berlengah Ai dan kawan-kawan makan di restoran berhadapan Lapangan Terbang tersebut. Sementara memikirkan nak tidur di mana. 1st in my life, this happen. dah la kat negara orang kan... selamba kodok jer...Kebetulan dah macam tu ade yang mahu membantu dapat la kami tinggal di hotel Perdana Wisata. Konon la sangat nak backpacking kan... haha! 



Comfortable hotel. ade bath tub. ade breakfast every morning. service okey la. Wifi bole-bole je la.


1st Night at Bandung   

Kami makan meggi mee jer sebab dah makan masa tiba di Lapangan Terbang. Kenyang jugak la kan. Disebabkan tak merancang perjalanan dengan sebaik mungkin terpaksa la kan, tidur satu katil 2 orang. Maaf dan saya berterima kasih pada kawan-kawan sebab bagi saya tidur sorang di atas satu katil. =) 


04 May 2013

Ke Bandung 2nd - Sebelum Bertolak

Yes!

Alhamdullilah....tambang murah bersama air asia membawa Ai dan dua orang kawan ke Bandung, indonesia. Kota pelancongan dan meranapkan duit. Hwa....hwa....hwa...
Banyak nak citer... tapi... start from the 1st day. Alhamdullilah....cik abg nak teman naik bas...sampai TBS. Mesti ade yang meluat...ko nk citer pasal abg ko ke... ko nak citer pasal pegi bandung... hahahaha! Ini territory Ai. Kalau nak baca...silakan...kalau tak nak...tu sana...drag mouse ke close. Sekian terima kasih.
Hehe..terima kasih kerana masih membaca. Maka bertolak la kami ke TBS dari Larkin. =) memandangkan esok cik abg nak kerja. Takkan la nak bertolak terlalu petang kan... okeyh...maka sampai la dalam jam 4.30petang di TBS. Sementara menunggu di jemput cik chenta...melepak la kan. :)

Begitu la...hari pertama perjalanan AiDo yang akan bertolak ke Bandung, Indonesia.
Bye...bye...Cik Abg Cute... hehe....
1st time makan bege bakar rawang yang terletak di wangsa maju. Sedap... tapi... bege bakar JB, bpoint is more delicious. Anyway...its a buger right...makan je la... huhu
Disini la...sesi bertemu kawan-kawan yang dah lama Ai tak jumpa sebab dah lama tak out station. But...a few weeks before this in 2 weeks... Ai out station... huhu... ini pun...ko nak bagitau kan Ai. Hahaha!  =p