27 January 2013

USS (universal studios singapore)

Assalammualaikum,

rase dah semakin gemuk... ~lalalalla...
urm... okey... okey... serious semakin gemuk...
chill...chill...
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!! gemuk... saje nak meluahkan Ai makin gemuk!!!!!!!!!!

okey... USS atau Universal Studios Singapore... Alhamdullilah, 26 Januari 2012 seperti yang dirancang Ai and BFF's... kami telah menuju ke kota singa untuk melabur sedikit di sana. USS mungkin tak ramai orang tahu dan Ai pun baru tahu last year kerana cik BFF's yang promote. hehe...

Perjalanan ini dah lama Ai and BFF's rancang... Alhamdullilah... berjalan dengan lancar.

so...sedikit pengalaman yang Ai nk kongsi disini...


Ai tak ambil pakej...sebab Ai diberitahu Pakej dalam RM5++ atau lebih. dan lagi satu... no experience naik MRT kot.... =D

Dari Johor Bahru ke Kastam Singapura, kami menaiki bas. RM1.30. Dan setibanya di sana, kami menaiki MRT dari Kranji Station SGD2.40 menuju ke harbourfront station transit di dhoby ghaut . 



setibanya di harbourfront kami menuju ke vivo plaza Level 3 untuk menaiki train ke sentosa. Bayaran pergi dan balik  SGD3.40. anda akan dapat tiket seperti gambar di atas. apa yang menakjubkan... =) ianya hanya sehelai kertas. tapi boleh macam touch and go. so kat mana sistem die. kalau touch'N'go kan ade device dalam die... tapi ni...kertas beb...kertas... huhu... okey...sesetengah teknologi Singapura mendahului.  

dari sentosa station kami menuju ke waterfront station. Dari situ kena menapak 300m menuju dihadapan USS. then, beli ticket di sana SGD 74.20.




maka sesi pengambaran dan pengembaraan bermula...

=) biar kan gambar bercerita....
























masih banyak lagi gamba...tapi kepenatan masih bersisa so...cukup la ni ye.. .thanks for reading... next time kita jumpa di pulau pangkor... =) 

sebelum Ai tutup entry ni... 


ini adalah cenderamata yang Ai mampu beli. In Shaa Allah Ai akan pegi lagi... sehari memang tak cukup. memang akan dtg lagi dan cuba permainan yang lain. 
Alhamdullilah, Ai dapat main roller coster ( battlestar galastica), naik bot (madagascar), menungang kuda (shrek). masih banyak belum Ai cuba...In Shaa Allah... 

Penutup kami makan Seoul Garden bertiga...senyap dan sunyi yang dengar desiran masakan dan letupan dari masakan... hehe... sehari suntuk kami hanya makan roti dan minum air. hehehe... nasihat Ai, kalau budget travel macam kami nak ke singapura. pastikan makan dahulu dan bekal roti 80sen. kerana bila dah kat sana, harga makanan memang tak terjangkau dik akal... =)

12 January 2013

BADAR

Assalammualaikum...

Badar... first time Ai baca ayat-ayat meminta supaya kebersihan kawasan rumah diutamakan. Ya Allah, sekali lagi Ai panjatkan syukur ke hadrat Ilahi sebab dah lama tak join majlis ilmu... tetibe Di badar seorang teman... Ai dapat bertemu dengan Majlis Ilmu... sememangnya benar kata Mak... Kakak mase blaja ni... join la apa-apa nanti dah keje kakak dah penat...








Kadang-kadang tak perlu jumpa orang jauh untuk cari seseorang yang dekat pada DIA. Hanya pergi tempat yang betul.
k...k...abes dah perasaan yang nk berkongsi ni...esok sambung...kalau ade...ahahaha!

okey petua kecantikkan muka yang Ai dan officemate berkongsi sebelum boss masuk office...

1) nak tegang kan kulit

# gunakan putih telur dan sedikit madu...dicampur dan disapukan keatas kulit muka sehingga rata... biarkan sehingga mengering 10 - 20 minit. cuci dengan air suam untuk memudahkan proses cucian.

2) nak hilangkan parut jerawat

# rendam kacang hijau sehingga kembang. Blander sehingga halus. masukkan ke dalam peti sejuk untuk semalam. Sapu rata keatas muka. biarkan kering selama 10 hingga 20 minit.  Cuci muka seperti biasa.


***pastikan anda tak bergelak, mahupun tersenyum kerana itu boleh menjejaskan keadaan kulit muka yang akan menegang bertukar menjadi berkedut. ngeh.....ngeh.... =)
JOM sama-sama gunakan bahan murah untuk cantik... =)


I City, Trick Art Museum - Shah Alam

Alhamdullilah... sampai pun kat Trick Art Museum

Trick Art Museum ni memang ramai yang tak tau. So, Ai mencari peluang untuk memberitahu la ea... =) Trick Art Museum terletak di dalam I City, kena pandai cari... kalau tak memang pening. Ai and the geng pun merayau rayau mencari Trick Art Museum.

Keseronokkan menjadi jadi lepas Ai and Geng seronok dengan gaya yang macam betul je. Hehehe... 




Ni tingkat atas, lebih kurang macam ni la... dengan gamba-gamba yang dilukis di atas dinding untuk digayakan... seronok la...kalau pegi dengan orang-orang yang kaki layan berposing...kamera women or men yang sporting... hehe... 

Sekali lagi Alhamdullilah sebab dapat pergi ke tempat yang satu nya dalam wish list.

ha.....tolak jangan tak tolak....

kami duk tahan....cik kaloi nemo ni...duk tolak...memang tau... hehe



07 January 2013

Sambil selam, Minum air

assalammualaikum.... dan salam sejahtera....
selam...selam jugak.... pastikan jgn terlalu banyak telan air.... nnt tak bernafas...pastu ?... hehe.... ape la ai merepek malam ni... okey...okey... konon nk tido tp tak dapat tido... so, teruskan dengan entri bertajuk sambil selam, minum air.....nyum...nyum...
mmg nyum....nyum.... masih berbaki rasa makan seoul garden mr boss belanja sempena too belated birthday ai. hehe... dengan tak malu ai menuntut... hehe... malu...tp... mkn kan... layan... hihi... tq sesangat mr boss.... :) maluuuu...

back to my topic...
sambil selam, minum air...
pepagi sabtu dah bertolak...dengan niat sabtu malam nak ke i city... alhamdullilah.... dinner orang belanja... yeah! fitry agus untuk pertama kalinya sgt seronok...makan seoul garden... alhamdullilah...
seterusnya ke i city.... hihi.... gumbira... tapi berpada... kali kedua ai masuk i city.... okey la... sangat ok jika dibandingkan dengan tapak pesta,pulau pinang. ai prefer i city dari tapak pesta. ecewah...membandingkan pulak... anyway...syukur alhamdullilah..... sampai tempat yg nk dituju...
:) TRICK art Museum! alhamdullilah... ai rasa cam same kat beijing... tak payah pergi beijing... hehehe..... at least malaysia have one place like other country... so kalau orang tanye....tak la jakun.... hehe...
nak bace lagi ke? banyak sebenarnye ni... tak pe la....cukup sampai sini... mata pun..mcm dah minta dilelapkan...assalammua'laikum readers...





remember ' when u feel miss someone' put ur hand to ur chest any read al-fatihah...wish to Allah hope that person feel the same... in shaa Allah... let Allah know everything... segalanya perantaraan di antara kita Dan Allah... adalah yg terbaik... amiinnn....